Granturile norvegiene luptă împotriva hepatitei

Mulțumită Granturilor norvegiene, România are acum un Registru Național de Hepatite. Acesta va oferi autorităților medicale mai multe posibilități pentru a preveni și a controla bolile cauzate de virusurile hepatice B și C.

Afirmația îi aparține prof. dr. Adrian Steinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș. Institutul a implementat alături de patru organizații non-guvernamentale un proiect finanțat de Norvegia, finalizat de curând cu o conferință de presă care a prezentat rezultatele obținute în cadrul acestuia. Finanțarea norvegiană s-a ridicat la aproape 1,2 milioane euro.

Registrul conține informații complete despre diagnostic și tratament, necesare unei monitorizări riguroase a pacienților. Utilizatorii de droguri injectabile sunt printre cei mai vulnerabili. Virusul se transmite de multe ori și prin intermediul relațiilor sexuale.

Consilierul Ambasadei pentru Granturile SEE și norvegiene, Kåre Eltervåg, a subliniat în cuvântul său introductiv că lupta împotriva bolilor transmisibile este importantă pentru Norvegia.

Printre cele mai importante rezultate ale proiectului se numără:

  • 23.292 sesiuni de informații au fost organizate pentru a preveni transmiterea virusului în mediul utilizatorilor de droguri
  • 441.163 de prezervative au fost distribuite
  • Au fost împărțite aproximativ 1,2 milioane de seringi sterile. 320.680 seringi folosite au fost strânse și distruse. De aceste măsuri a beneficiat inclusiv populația roma
  • Au fost efectuate 37.500 teste pentru hepatitele B și C și pentru HIV, teste aplicate inclusiv unor reprezentanți ai comunității roma. Datele obținute în urma testărilor au fost introduse în baza de date națională.
  • 337 de specialiști au beneficiat de instruiri pentru a putea la rândul lor să ofere sfaturi de specialitate colegilor lor implicați în furnizarea de servicii medicale de bază pentru publicul larg și pentru grupurile vulnerabile
  • 10.741 de medici de medicină generală din opt regiuni au beneficiat de instruire pe internet
  • În plus, 1000 de utilizatori de droguri au fost testați pentru virusul HIV. Prevalența virusului HIV în România a crescut dramatic în ultimii ani. În timp ce în 2007, erau între trei și cinci cazuri confirmate pe an, în 2012 cifra a ajuns la 231 de cazuri pe an. Utilizatorii de droguri injectabile se numără printre cei mai vulnerabili.

H-Alert

O a doua parte a proiectului a fost o campanie de educare și conștientizare în rândul tinerilor și a grupurilor vulnerabile, cum sunt utilizatorii de droguri. Campania s-a derulat pe internet și în școli.

Unul din mesajele principale a fost importanța testării și a informațiilor legate de cum ne putem proteja, a spus Steinu-Cercel. Domnia sa își dorește ca institutul să-și continue munca  în privința remodelării politicilor de sănătate pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației, în general, și a utilizatorilor de droguri și a grupurilor vulnerabile în mod special.

Mai multe informații despre proiect găsiți aici.

Despre Granturile SEE și norvegiene, aici.


Bookmark and Share